Finalister till Absolut Art Award 2017 utsedda!

Nu tillkännages finalisterna till 2017 Absolut Art Award i kategorierna “Art Work” och “Art Writing”. 2017 års jury har valt ut de nominerade bestående av sex konstnärer och fem konstkritiker inom kategorierna “Art Work” och “Art Writing”. Urvalet har skett från de totalt 49 nominerade i dessa båda kategorier och arbetet har letts av ordförande Daniel Birnbaum, överintendent och chef för Moderna Museet, Stockholm.

Varje finalist kommer att ta fram ett förslag på ett konstverk eller konstskrift/publikation, utan hänsyn till projektens kommersiella begränsningar. Vinnaren i varje kategori presenteras 12 maj 2017 under den 57:e Venedigbiennalen. Prisceremonin och en gala för att hedra vinnarna arrangeras i Stockholm i september 2017.

Finalister 2017 Absolut Art Award:

Art Work
Simon Denny, Nya Zeeland
Anne Imhof, Tyskland
Shahryar Nashat, Schweitz
Cameron Rowland, USA
Annicka Yi, Sydkorea
Samson Young, Kina

Art Writing
Huey Copeland, USA
Johanna fateman, USA
Orit Gat, Israel
Isabelle Graw, Tyskland
Shanay Jhaveri, USA

”Arbetet med årets jury har varit fantastiskt. En speciell känsla att tillsammans med så extremt kunniga konstkritiker och kuratorer få sitta inlåst i ett rum med vetskapen om att vi är fast där tills vi nominerat de vars verk vi värdesatt högst. Det var ett väldigt svårt beslut, vi valde sex finalister hellre än fem i ”Art Work” kategorin då vi kände att alla sex bör få möjligheten att lämna in förslag på deras drömprojekt. Att välja fem konstkritiker som alla utmanar inom konstvärlden, visade sig vara precis lika svårt. Juryn gjorde ett fantastiskt jobb, ser framemot att låsa in dem igen för att utse årets vinnare. Vilken tortyr, men ändå vilken glädje!” säger Daniel Birnbaum, 2017 Absolut Art Awards juryordförande.

”Daniel Birnbaum och 2017 års jury har nominerat en helt fantastisk grupp med finalister, med skiftande, tvärvetenskapliga uttryck. Vi är överväldigade av det faktum att det i år är sex finalister i ”Art Work” kategorin, något som bevisar vilket svårt beslut det har varit för juryn. Vi ser framemot att gå igenom båda kategoriernas nominerade och otåligt vänta på juryns beslut som presenteras i maj”, säger Saskia Neuman, Global Art Manager, Absolut.